1. Fiind un mare depozitar de saruri minerale - mai ales calciu - portocala fortifica organismul, stimuleaza imunitatea naturala, luptand impotriva bolilor infectioase. Coaja de portocala este bogata in antioxidanti, in vitaminele A si C, care ajuta sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor, racelii si gripei.
Calciul este utilizat integral de catre organism, datorita fosforului care permite fixarea lui.
2. Ficatul, rinichii si intestinele sunt organele pe care portocala le stimuleaza energic, curatand organismul in profunzime si debarasandu-l de toxine si deseuri. Aceasta proprietate detoxifianta, datorata potasiului pe care il contine, prezinta interes mai cu seama pentru persoanele care acuza constant stari de oboseala. Acumularea deseurilor si a toxinelor este adeseori cauza starii de oboseala fizica.
3. Portocala trebuie mancata dimineata, pe stomacul
gol - in masura în care este tolerata de
stomac - inainte de pranz si de cina. Nu va pierdeti rabdarea, uneori sunt necesare una sau doua luni de cura pentru a vedea o diferenta. Cu toate acestea, unii specialisti considera ca o buna detoxifiere este
posibila in doar trei zile de consum exclusiv de portocale.
4. Intaritoare si reechilibranta a sistemului nervos prin fosforul pe care il contine, portocala este recomandata bolnavilor de nervi.
5. Dintre toate sucurile de fructe, sucul de portocale este, cu siguranta, bautura cea mai populara. Beti mult suc de portocale, un pahar dimineata, pe stomacul gol, alt pahar la pranz si al treilea la masa de seara.
6. Din florile si frunzele de portocal se obtine o infuzie folosita de regula ca sedativ si somnifer, in insomnie, in starile de agitatie nocturna si in migrene.
7. Atunci cand mananci o portocala ii arunci coaja? Ar fi bine ca de acum inainte sa nu mai faci acest lucru pentru ca aceasta este foarte sanatoasa, ajuta la digestie, reduce infectiile, scade colesterolul si lupta impotriva cancerului de san. De asemenea, coaja de portocala mai contine d-limonina, care serveste ca un scut fata de razele ultraviolete, prevenint in acest fel si cancerul de piele. Pentru acest lucru poti sa freca direct de pielea coaja de portocale sau sa o adaugi uleiurilor si lotiunilor de piele.
8. Consumul de coaja de portocale ajuta la reducerea colesterolului, deoarece contine hesperidina, un flavonoid util.
9. Un consum regulat de coaja de portocala poate preveni aparitia cosurilor, previne imbatranirea prematura.
10. De asemenea, poti sa adaugi coaja de portocale in apa de baie.
Interesant... Si eu ma incadrez in categoria "o portocala pe an" :((
RăspundețiȘtergereOricum, ca sa poti sa folosesti si coaja portocalei cred ca respectivul fruct trebuie sa fie cultivat in sistem bio/ eco. Pentru ca altfel este plin de pesticide si alte chimicale de genul...