luni, 4 iunie 2012

Vinul rosu si berea blonda

Cei care ma cunosc stiu ca pentru mine berea este un aliment ca oricare altul. Contine vitamine si minerale, e racoritoare vara si, spre norocul meu, nu are efecte asupra greutatii mele, ce pot sa spun mai mult? Ei bine, intotdeauna pot spune mai mult:) : Cei care ma cunosc mai bine stiu ca, ocazional, consum cu mare drag si vin rosu. :)

Vinul din targ

Vinul rosu se bea mai cu folos in doi :)
Am fost sambata la un targ de produse traditionale la Agronomie si am achizitionat un vin rosu, aproape negru, la un pret extrem de bun si de o calitate rara, datorata mai ales simplitatii procesului de productie. "Dezgustand" aceasta minunata licoare bahica mi-am adus aminte ca de-a lungul timpului am dat peste zeci de informatii despre vinul rosu si m-am gandit sa vi le impartasesc. Am facut o sinteza usoara si scurta sa nu va plictisiti. Desi mi-a fost greu, eu cand ma apuc sa scriu, nu ma opresc usor :D


  • Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant si se gaseste in legumele si fructele de culoare neagra. Este singurul antioxidant care actioneaza direct pe "gena longevitatii", avand capacitatea de a creste durata si calitatea vietii.
  • Resveratrolul are efect de distrugere tumorala directa, actionand impotriva oricarui tip de localizare tumorala. Inhiba proliferarea celulelor maligne si le induce moartea.
  • Are si efect de potentator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele intalnite in cale, amplificand efectele acestora de zeci-sute de ori. 
  • Are un potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc
  • Substanta combate colesterolul si opreste inmultirea radicalilor liberi. De asemenea, resveratrolul are un puternic efect anticoagulare, impiedicand blocarea vaselor de sange, cea mai frecventa cauza a atacurilor cardiace si congestiilor cerebrale.
  • Preintampina ridarea si imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea si tineretea.
  • Are efect protectiv fata de boala Alzheimer impiedicand astfel microglia sa distruga neuronii.
  • Se comporta si ca un hormon fitoestrogen, reprezinta cel mai puternic fixator de Calciu in oase (combinat cu miscarea), chiar in exces, confera protecţie impotriva cancerului de san şi col uterin si nu induce cancer.
  • Creste eliminarea renala a acidului uric, prevenind acumularea sa si riscul de a dezvolta guta sau litiaza urica. 
  • Vinul rosu combate afectiunile pulmonare. Bacteriile care duc la aparitia infectiilor pulmonare si a bolilor de inima pot fi distruse prin consumul moderat de vin rosu. Oamenii de stiinta de la Universitatea Illinois din Chicago au anuntat ca atat vinul rosu cat si resveratrolul - un polifenol din vinul rosu - pot fi agenti de distrugere eficienti in cazul unei bacterii din aer despre care se stie ca ar fi cauza infectiilor pulmonare si care contribuie si la aparitia bolilor de inima. Bacteria "Chlamydia pneumoniae" poate determina aparitia pneumoniei, a bronsitei acute, cat si a altor infectii ale cailor respiratorii. 
Bea ca un francez daca vrei sa traiesti cat un francez  

”Paradoxul francez”: francezii ar trai mai mult decat restul populatiilor datorita unui consum semnificativ de vin rosu. Insa unele voci spun ca efectele ”paradoxului francez” sunt datorate in primul rand consumului de ulei de masline, legumelor si fructelor intr-o cantitate net superioara comparativ cu a altor populatii si nu numai consumului de... vin rosu !

Bautorii de vin mananca mai sanatos

Persoanele care prefera vinul in locul berii au diete mult mai sanatoase decat persoanele care consuma frecvent bere, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii danezi. Cei care beau frecvent vin au o dieta bazata mai mult pe carne alba, fructe, legume, masline, branzeturi mai putin grase, fata de bautorii de bere, care consuma foarte multa carne rosie, bauturi racoritoare carbogazoase, zahar, carnati, carne de miel si unt.

Acum, ce sa zic, sunt de acord cu prima parte, bautorii de vin mananca mai sanatos, e oarecum logic, o branza buna, o maslina, un peste merg mai bine cu vin. Dar eu de exemplu, care beau des bere, nu ma ating de dulciuri, carnati sau sucuri carbogazoase (in orice caz, foooarte rar). Eu zic ca daca aveti pofta de bere e bine sa beti bere, organismul stie ce sa ceara. Doar ca intr-adevar, putina grija la asocieri.
 

Mai jos un tabel cel putin amuzant. Nu stiu daca e pe bune, nu am verificat, insa atentie la vindecarea depresiei: pana la 4 sticle de vin zilnic :)))) Ce-i drept nu am incercat Medoc sau Amarone, or fi  vinuri foarte slabe :P

Boala
Vin
Doza zilnica
Alergii
Médoc, Cabernet Franc
1 pahar
Anemie
Graves,  Merlot
4 pahare
   


Bronsita
Bourgogne or Bordeaux 
> ( + zahar si scortisoara)
3 cani
Constipatie
Anjou blanc electricity . Vouvray, Chardonnay
4 pahare
Artere coroniene
Dry Champagne   
4 pahare
Diaree
Beaujolais Nouveau
4 pahare
Febra
Champagne, Amarone, Cabernet Sauvignon
2 sticle
Inima
Burgundy , Santenay Rouge, Cabernet Sauvignon
2 pahare
Acid ureic
Sancerre , Pouilly Fume
4 pahare
Hipertensiune
Alsace , Sancerre
4 pahare
Menopauza
Saint Emilion, Syrah
4 pahare
Depresie
Médoc, Amarone
2 - 4 sticle
Obezitate
Burgundy
4 pahare
Obezitate
Rosé de Provence
1 - 2 sticle
Reumatism
Champagne
4 pahare
Scadere grava de greutate
Côte de Beaune
4 pahar

Un comentariu:

  1. Asta presupune sa bei vin rosu adevarat, nu? Pentru ca ma indoiesc ca sticlele ce le gasesti in magazin cu 10 RON bucata au vazut struguri. Ori ai de casa or trebuie sa dai bani grei pe o sticla de rosu bun. Frumos postul oricum, nu stiam de anti-oxidantul asta.

    RăspundețiȘtergere