vineri, 16 iulie 2010

Fata draga, ce trista ai fost... Dar noi suntem de plans

Suntem un popor latin. Ce ne mai place viata! Ne place "arta", ne plac operele, ne plac manelele... Nu-i asa, dragii mei? Fara OTV, fara Magda Ciumac parca nu trece bine ziua. Sursa suprema de entertainment a romanului este drama. Ne plac dramele si inmormantarile de orice fel, chit ca sunt stirile de la ora 17 sau ca e vorba de o nefericita Elodia (nu stiu cate episoade a insumat drama bietei).
Insa cand se intampla sa avem o tragedie cu adevarat iesita din comun, suntem extaziati in durerea noastra, ne smulgem si parul din cap, spargem audientele, rupem in vizite pe online, ba chiar ne inghesuim la priveghi si la cimitir... Sa o petrecem pe ultimul drum pe ... Laura Stoica... sau, mai nou, pe Madalina Manole. Cate sensibilitate. Si totusi, inainte sa aflam teribilele vesti, mai stiam noi oare cine sunt ele? Ne mai pasa noua ca erau artiste de drept in tara asta, ele, si nu toate fufele din showbizul autohton? Audienta este tot ce se cauta, nu-i pasa nimanui cu adevarat nici de talent, si nici de oameni. E criza, profitam de orice. Sigur, nu toti sustin ca ii doare, ca le pare rau, unii aleg sa se dea rotunzi ca ei nu sunt sinucigasi si sa rada. Eu consider ca fiecare trebuie sa fie stapan pe viata lui, ca are dreptul sa faca ce vrea cu ea, e usor sa condamni daca nu intelegi. Suntem, fiecare dintre noi, unici. Nu putem fi la fel, nu putem simti la fel si, slava Domnului, nu ne dorim aceleasi lucruri. Mai mult, un om care se sinucide cand are o viata totusi frumoasa cu siguranta ca a fost impins de niste lucruri mai presus de intelegerea celor care se uita la Dan in direct inregistrat in reluare. Sunt oameni care studiaza zeci de ani mecanismele psihologice si nu pot dezlega instantaneu misterul unui astfel de gest.

2 comentarii:

  1. arabela mihaela, esti stapan pe viata ta, cand nu depind si altii de ea (vezi copilul ei de 2 ani care o sa creasca fara mama).Cand dai viata la o fiinta umana care depinde de tine, nu prea ai dreptul sa faci orice cu viata ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt de acord ca un copil este responsabilitatea suprema. Hai sa spunem ca exceptia la a fi stapan pe viata ta este atunci cand depind altii de ea. Eu vorbeam la modul general - daca un om simte ca nu mai poate sa duca viata la capat din motive grave, din cauza ca are greutati majore, eu cred ca are dreptul sa puna si capat. Cat despre cazul de fatza, cand ea avea o viata totusi frumoasa, chiar daca in mod sigur nu era perfecta (a cui e?), intr-adevar nu este vorba de un drept de a pune capat, ci de o grava problema de sanatate - depresia. Care poate fi fatala, dar despre care putini stiu detaliile importante, chiar este grava. De asta am zis ca sunt oameni care studiaza ani intregi si tot nu reusesc sa inteleaga cum si de ce se ajunge aici. Cu alte cuvinte, eu cred ca Madalina nu trebuie invinovatita,sunt sigura ca nu si-a dat seama de realitate. Si ce daca ar fi putut fi ajutata cand traia? Atunci nu isi mai amintea nimeni de ea, acum este pe toate canalele media pentru ca faca audienta, trafic. Prea tarziu insa pentru ea...

    RăspundețiȘtergere